Om Mig

Jonas Hallberg

 

Jag föddes 1972 i Halmstad och växte upp i en konstnärsfamilj. Att vara omgiven av konst och konstnärer har helt klart påverkat mig själv till att skapa. Även om jag sade att jag inte ens ville gå in i ett galleri eller se konst när jag var tonåring. Så fanns alltid viljan att skapa där, har alltid haft pennor och papper i min närhet.

När det sedan blev dags att välja gymnasium blev det att jag valde kock, jag var lagom skoltrött och tyckte att mat verkade vara kreativt. Blev snart varse om att det inte gick att vara skoltrött om man skulle hänga med i utbildningen. Efter skolan jobbade jag några år på olika restauranger och krogar tills jag kände att jag ville göra något mer bestående, visst var det roligt att skapa rätter och prova fram nya smaker men något saknades ändå. Svaret blev att söka konstskolor. Arbetade med arbetsprover under en period och skickade sedan iväg till ett antal utvalda skolor jag trodde skulle passa mig.

Antagen på Nordvästra Skånes folkhögskola i Munka - Ljungby. Första året var ett år där man provade på vad linjen hade att erbjuda, allt från foto till keramik och skulptur. Det var här jag fastnade för skulptur. Andra året fick man välja olika inriktningar man ville fördjupa sig i, jag valde skulptur, måleri och grafik. Efter Munka blev jag antagen på Falkenbergs målarskola. En tvåårig utbildning som huvudsak inriktade sig på måleri och teckning. Något år efter Falkenberg sökte jag till Gerrit Rietveld Art Academys skulptur-linje. Under intervjun visade juryn stort intresse och sa att de var imponerade av kvaliteten men att jag kanske var något för svensk i mitt bild språk, sedan undrade de om jag skulle vara intresserad av att gå basåret. Vilket jag var. Flyttade ner till Amsterdam och började på skolan. Det var högt tempo med flera presentationer och olika inriktningar i veckan. Fortsatte sedan inom skulptur-linjen medan klassen blev mindre och mindre, varje år hade man två presentationer där man fick se om man gick vidare eller inte. Efter skolan flyttade jag sedan hem till Sverige igen, jobbade med olika jobb som t.ex. scentekniker, lärare och kock. Arbetade självklart också med min konst och sökte olika utställningar och det för oss väl fram till dagens datum.

 

Konst.

 

I min konst Jobbar jag mest med collage och skulptur men även med rent måleri och teckning. Mycket blir att pussla, lägga till eller ta bort delar tills ideerna tagit form. I mina verk har jag satt människans sociala situation i främsta hand.

Genom undersökningar i historia, religion samt nutida nyheter har jag försökt hitta en struktur i mina verk. Att skildra människan i det större, både som individ och som en bit av det sociala samhället har varit en hörnsten för mig. Genom att jämföra tider som varit med dem som är i olika kulturer och politiska åsikter, försöker jag hitta svar på de olika teman jag bygger mina verk på men som oftast slutar det med fler frågor.